Nieuws Blijf op de hoogte

28.12.2012

Mijn allerbeste wensen voor het nieuwe jaar!

Heel fijne feesten, een goede gezondheid, veel liefde, veel boeken, veel tijd en heel veel leesplezier. Dat wens ik jullie allen toe voor 2013!

22.12.2012

Illustraties voor mijn nieuwe thriller

Wanneer ik een nieuw verhaal schrijf, denk ik vaak in beelden. Omdat ik graag teken, gebeurt het dan wel eens dat ik sommige van die ideeën op papier zet.
Tegenwoordig teken ik op een tablet computer. Een groot voordeel daarvan is dat je op een heel eenvoudige manier je creaties kan delen.
Deze illustraties spelen een rol in de opbouw van mijn volgende boek. Ik verwacht dat deze thriller in de loop van 2013 zal verschijnen. Maar ik houd jullie natuurlijk verder op de hoogte wanneer meer details rond verschijningsdatum bekend geraken. 

19.12.2012

Nog één goede daad voor het einde van de wereld!

Deze morgen, woensdag 19 december 2012, werd ik wakker en door mijn hoofd flitste een dwingende gedachte. Alsof het de evidentie zelve was, bedacht ik rond halfzeven de oplossing voor de wereldwijde economische crisis. Ruim vier jaar houdt dat kreng van een mondiale depressie ons allen in haar greep. Bijgevolg denk ik reeds geruime tijd na over de mogelijke redenen waarom we niet uit dat dal kunnen klimmen. Want een aantal zaken in onze samenleving vallen niet te rijmen met termen als crisis, recessie en andere economische begrippen die je met een rotgevoel opzadelen.

 

Volgens gespecialiseerde mensen die het kunnen weten, hebben we in België een recordbedrag aan geld op onze spaarboekjes staan. Nog nooit hebben we zo veel spaargeld geparkeerd. Dat geld brengt op dit moment nota bene zo goed als niets op. De interestvoeten zijn namelijk historisch laag. Het feit dat ons geld daar helemaal niets staat te doen, blijkt bovendien een van de belangrijkste redenen te zijn waarom we onze economie niet aan de praat krijgen.

Als mensen niet meer consumeren, valt alles stil...

Ik vind dat los van alle economische wetmatigheden, belangengroepen en het welzijn van iedereen een behoorlijk deprimerende gedachte. Dus... de spaartegoeden zijn historisch hoog, de interestvoeten zijn historisch laag en onze historie komt nu vrijdag 21 december 2012 op een eindpunt. Daarna doet het er dus absoluut niets meer toe hoe rijk we zijn. Met geld valt er na vrijdag 21 december 2012 niets meer te kopen. Na vrijdag is er niets meer.

 

Daarom bedacht ik volgende oplossing. Laten we nu het nog kan vóór vrijdag een joekel van een kapitaalinjectie aan onze economie geven. Met een ouderwetse bank run haalt iedereen morgen donderdag 20 december 2012 zijn spaarboekje leeg en begint als een gek te consumeren. Een ongeziene, historische heropstart van onze economie!

Mijn oplossing, beste lezer, dat zijn eigenlijk zes vliegen in een klap! Want die consumentenverlammende wereldcrisis en het nakende einde van de wereld, dat zit toch enkel en alleen maar in ons hoofd! Met mijn oplossing gaan we ons ten eerste ontzettend amuseren. Ik besef dat sommigen dit zullen tegenspreken, maar gedurende een dag zonder rem op je budget winkelen, dat is toch het summum van vertier!

Ten tweede krijgt onze economie in een klap een zodanige injectie dat de crisis en de behoedzame consument met té weinig vertrouwen enkel nog zullen voortleven als een herinnering aan een nare droom. Bovendien zal men nauwelijks aan die enorme vraag kunnen voldoen.

Het gevolg is mijn derde vlieg: plots staat de industrie voor een enorme productiepiek die ze enkel zal kunnen opvangen door alle werklozen ter wereld mee te laten draaien. Gedaan met werkloosheid.

Nog straffer. Want ten vierde zullen alle werkende mensen om aan die economische tsunami die we veroorzaakt hebben te kunnen voldoen én om hun opgesoupeerde spaarrekeningen opnieuw aan te spekken langer dienen te werken. Een begrip als pensioengerechtigde leeftijd zal niet langer bestaan. Dat zal de mensheid zich niet langer kunnen permitteren. Anders kan ze nooit aan die vraag voldoen!

Dat brengt mij bij de vijfde vlieg in onze klap. Eindelijk zullen de banken zich weer klantvriendelijk en bescheiden opstellen. Al het geld is immers van de rekeningen gehaald. Als die financiële instellingen en bankdirecteurs nog een functie willen behouden in de nieuwe samenleving zullen ze elke consumerende mens moeten terugwinnen. Eerst hun vertrouwen, en dan hun geld.

 

Maar de zesde en beste vlieg zullen we op die fameuze vrijdag 21 december 2012 allen zelf vaststellen. Af en toe zullen we die dag ongerust onze ogen ten hemel richten, speurend naar meteoren of ander vernietigend onheil. We zullen opschrikken bij het geluid van een knallende uitlaat in de ochtendfile. En opnieuw zullen we schrikken van zo'n knal in de avondfile. Maar 's avonds, wakend bij kaarslicht naast de klok zullen we onze partner, onze kinderen, onze ouders of onze vrienden stevig omhelzen en zullen we zien hoe de grote wijzer ongestoord doortikt en daarmee een nieuwe dag start. Zaterdag 22 december 2012! We zullen dan beseffen dat al dat doemdenken over onze economie en onze planeet in ons eigen hoofd zit.

 

Ik zag ooit een film - ik ben helaas de titel vergeten - met een geweldige uitspraak van een van de acteurs: "Marriage is a state of mind!" Zo is het ook met die recessie en het einde van de wereld. Het is een trucje van onze geest... Het zit allemaal in ons hoofd. Maar als we morgen die ene goed daad verrichten, allemaal samen naar de bank ons geld afhalen en een consumptiefeestje starten, dan zal de economie weer draaien. En ook onze mooie planeet zal nog steeds draaien.

U begrijpt het al. Toen ik vanochtend heel vroeg deze oplossing bedacht, kon mijn dag en de rest van de week niet meer stuk. Ik wens jullie allen alvast een fantastisch weekeinde op deze draaiende, weliswaar soms sputterende, bol. Want morgen wordt het een drukke dag!