Nieuws Blijf op de hoogte

06.03.2014

Duizend (gas)bommen en granaten!

In 2014 belooft het opnieuw heel druk te worden in de Westhoek. Dit jaar worden er immers allerlei activiteiten georganiseerd en worden musea en historische sites opgefrist om 100 jaar “Groote Oorlog” te herdenken. Sinds deze ochtend begreep ik dat de ene dat al wat anders wil doen dan de andere.

Donderdag 6 maart 2014 werd in het nieuws terloops melding gemaakt van het feit dat in Poelkapelle de ontmantelingsinstallatie voor gevonden bommen uit de oorlog al enkele maanden buiten gebruik was en dat er geen geld was en is voor een herstelling. Dovo, de ontmijningsdienst van het Belgische leger, beperkt zich voorlopig dus tot de opslag van dergelijke munitie. Het leek een anekdote en ook in de kranten diende ik wat dieper te graven om meer informatie te vinden over dit nieuwsfeit. Dat ik meer dan normaal geïnteresseerd ben in dergelijke berichten komt door het feit dat ik werk aan een verhaal dat zich afspeelt in de Westhoek. Misschien wordt dat wel een thriller een van de volgende jaren. Bovendien woon ik aan de rand van die Westhoek. Dan luistert een mens al eens aandachtiger.

Enkele artikels verder begreep ik dat de installatie reeds in de zomer van 2012 defect raakte en dat er ondertussen ruim 3.200 gasbommen uit de Groote Oorlog gestockeerd liggen en wachten op ontmanteling. Eerder in de week werden er nog projectielen en munitie uit die Eerste Wereldoorlog ontdekt op een wei in Passendale, een andere gemeente in de Westhoek. Honderd jaar na datum ruimen mensen dus nog steeds de rotzooi op van die verschrikkelijke oorlog.

Dat er geen geld is om een installatie te herstellen of te vervangen, kon ik evenwel niet goed vatten. In eerdere berichtgeving enkele maanden geleden meende ik immers begrepen te hebben dat onze minister van Defensie De Crem wilde dat de volgende regering 6 miljard euro zou investeren in de aankoop van 40 nieuwe gevechtsvliegtuigen: F-35’s of Joint Strike Fighters, ter vervanging van onze verouderde F-16’s. Deze nieuwe toestellen zijn echt ontworpen om te bombarderen. Het zijn echte gevechtsvliegtuigen die ingezet kunnen worden voor militaire interventies. Bovendien kunnen ze ook de nieuwe, gemoderniseerde kernwapens, aanwezig op Belgisch grondgebied, vervoeren.

Laten we die ogenschijnlijk los van elkaar staande feiten even op een rijtje zetten. Onze minister van Defensie heeft geen geld om één installatie te herstellen of te vervangen die dient om rotzooi uit een oude oorlog veilig op te ruimen. Maar hij wil wel dat er 6 miljard euro wordt gevonden door de regering om 40 nieuwe gevechtsvliegtuigen aan te schaffen die nieuwe rotzooi kunnen vervoeren en droppen in nieuwe conflicten en nieuwe oorlogen…

Volgens mij kan dat tellen als statement om 100 jaar Groote Oorlog te herdenken.

“Duizend bommen en granaten!” zou kapitein Haddock uit de stripverhalen van Kuifje zeggen.