Nieuws Blijf op de hoogte

09.04.2019

Het wapenschild van Roslar.

De stad die we vandaag kennen als Roeselare werd lang geleden aangeduid als Roslar. Die oorspronkelijke benaming vinden we hier en daar nog terug in de naam van sommige verenigingen of bedrijven. Ik ga die naam gebruiken in de titel van mijn nieuwe thriller.

Het wapenschild van Roslar toont een patriarchaal kruis. En dat is eigenlijk een grafisch truukje uit lang vervlogen tijden: een dergelijk kruis heeft immers twee horizontale balken, waarvan de bovenste korter is dan de onderste. Het korte balkje staat voor dat deel van het gekende kruis van Jezus waar het opschrift 'INRI' te lezen staat. Maar hier in dit eenvoudige kruis maakt men er zich dus van af met twee dwarsbalken.

In Roeselare kan je rondkuierend door de stad, maar ook op andere locaties  zoals Schiervelde, afbeeldingen van dit kruis tegenkomen. Op de site van Schiervelde waar je vandaag vele sportfaciliteiten en expohallen voor beurzen kan vinden, vind je eveneens een groot exemplaar van het kruis uit het wapenschild van Roslar. Een beetje verdoken, onttrokken aan de aandacht van de bezoeker of de sportbeoefenaar. Vandaag staan er daar fietsrekken waar jonge sporters hun rijwielen achterlaten in de hoop deze na hun inspanning terug te vinden. Jammer genoeg is dat vaak niet het geval... Enkele TL-lampen zorgen wel voor wat verlichting, maar op koude, donkere herfst- en winteravonden is het toch eerder een plek waar jongeren niet langer dan nodig blijven rondhangen. 

Wie weet is dit wel een geschikte locatie voor een hoofdstuk uit mijn nieuwe thriller De Beelden van Roslar.